Charli Green ontmoet Roy Benson

carlie-royIedere musicus herinnert zich wel die ene leraar die hem tot op de dag van vandaag nog inspireert. Charli Green is zo'n leraar! Charles W. Green is geboren in Memphis Tenessee USA op 2 september 1945.

Charli heeft als trompettist gespeeld bij de USA Airforce Band en gewerkt met o.a. Lou Bennet en Vince Benedetti. Na veel omzwervingen is hij sinds 1981 verbonden als hoofdvakdocent en ensemble- en bigbandleider, aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. In deze hoedanigheid heeft hij vele bekende en onbekende trompettisten de kneepjes van het trompetvak geleerd.

Charli staat bekend om zijn grote enthousiasme en overgave voor zijn vak. Precies dat laatste was voor mij de reden om Roy Benson te introduceren aan Charli! Tegenwoordig worden er veel trompetten gefabriceerd en de ene is nog beter dan de andere als je de makers moet geloven. Met de komst van weer een nieuw merk, had ik wel behoefte aan eerlijk advies. Mijn persoonlijke ervaringen met Charli verzekerde mij dat ik daar wel op kon rekenen.

Tijdens een repetitie van zijn eigen, recentelijk opgerichte bigband, de Charli Green Bigband, bezocht ik Charli met een selectie uit de Roy Benson productielijn. Ik had bij me: een Cornet (CR-202S), een flugelhorn (FH-302S) en drie trompetten (resp. TR-101K, TR-202S en de TR-302S). Ik vertelde Charli niet waar deze trompetten vandaan komen en ook niet in welke prijsklasse ze zijn ingedeeld, zodat hij mij echt eerlijk advies kon geven zonder vooroordeel. Inmiddels is er een trompet naar zijn wensen aangepast en die draagt nu zijn naam, nl. de Roy Benson Charli Green signature
Te bestellen via de webshop.Koop nu

"If students would play Roy Benson, there would be better players!"

Ik vertelde hem dat wij deze trompetten al een tijdje aan de markt leveren en dat ik benieuwd was naar zijn mening over deze trompetten. Hij mocht ze even houden en zou enkele weken later contact met mij opnemen met zijn bevindingen.

Wat schetst echter mijn verbazing: diezelfde avond al had ik een enthousiaste Charli aan de telefoon die mij vroeg waar hij de flugelhorn kon kopen! Hij had een aantal leerlingen die hij graag aan een kwalitatief goede flugelhorn wilde helpen en hij vond deze flugelhorn zeer de moeite waard! Daarn begon hij over de TR-202S en de TR-302S die in zijn ogen ook goede instrumenten zijn. Voordat ik hem kon vertellen waar deze instrumenten gemaakt worden en door wie, begon hij ook over de uitlijning van de ventielen en liet daarop door de telefoon een aantal dingen horen op de trompet die ik uiteraard niet echt op waarde kon schatten. Dus maakte ik meteen een afspraak om hem volgende week in zijn huis te ontmoeten; dan kon hij mij ook gelijk het een en ander laten horen. Aldaar werd ik meegenomen naar zijn homestudio waar hij mij opnamen liet horen van verschillende composities met alleen Roy Benson instrumenten. Al heel snel moest ik hem vertellen waar de instrumenten vandaan komen en in welke prijsklasse ze zitten. Ik vertelde hem dat de produktie in China ligt en dat de productielijn zeer serieus genomen word. De productspecialist van Gewa is maandelijks in China om dit proces persoonlijk te begeleiden! Daarnaast gaf ik hem de huidige marktprijzen en hij kon zijn oren niet geloven! De prijs/kwaliteit verhouding van deze instrumenten is zeer goed. Natuurlijk waren er ook een aantal aanmerkingen. Charli's favorieten zijn de FH-302S en de

TR-202S. De FH-302S heeft een echte "flugelhornsound", loopt uitstekend en ligt in de prijsklasse van rond de € 400,-. De TR-202S speelt erg licht en heeft een goede projectie. De uitlijning van de ventielen zou ietsje meer open kunnen, maar dit staat niet in verhouding met de prijs die rond de € 300,- ligt.

Charli heeft een trucje om de projectie van een instrument daadwerkelijk anders te laten klinken en hij heeft mij dit getoond. Bizar! Een simpel loodje op de beker en de projectie is echt anders! Vraag het hem, mocht je hem tegenkomen. Al met al is Charli Green erg blij, Roy Benson te hebben ontmoet. Een aantal uurtjes verder, een aantal luisterervaringen rijker nam ik afscheid van Charli. Hij wist mij, terwijl ik in de auto zat, nog na te roepen: "If students would play Roy Benson, there would be better players!" Natuurlijk een mooi compliment wat ik zeker door zal spelen, maar Hollandse nuchterheid is mij niet vreemd, dus adviseer ik u dit zelf te gaan onderzoeken!

Bert Damsma.


iDEAL 216x54 dubbel PayPal logo 150x65

  • Pakket onverzekerd € 7,25
  • Pakket verzekerd  € 9.50
  • Bestelling vanaf €75,- GRATIS

Bereikbaar ma t/m vr 09:00 tot 21:00
+31(0)76-5320628
+31(0)6-15894300

Info verzenden en betalen